Hoover Fire Station No. 10 – Ross Bridge

Ross Bridge is a traditionally-inspired community in Hoover, Alabama that hearkens back to historic towns that promote diversity, walkability and great public spaces. Acting as one of the civic icons of the community, Fire Station No. 10 bridges the gap between civic and residential in its architectural vocabulary. Most contemporary fire stations are located for purely functional reasons on isolated parcels, disconnected from adjoining neighborhoods; however, this one occupies a prominent corner in the village center, portraying a civic language and massing appropriate to the community. The proportions of the building are heavier than homes beyond, but the human-scaled entrance and finely-crafted details provide the public with visual delight and an inviting experience.

 

The most utilitarian spaces, the Engine Bays, are tucked around the corner from the village’s Market Street, allowing more human-scaled spaces to line public street frontage. The living spaces of the station – the Kitchen, Dining and Day Room – buffer the Engine Bays from the street and leave open a view from the street. Integrating into the urban streetscape on Market Street, the Office, Guest Lobby and Bunk Rooms line the street edge and spatially define the public space. This urban plan configuration wraps around a private courtyard and loggia that provides protected comfortable outdoor space.

Combining details like the diamond shaped asphalt shingles, buttresses, and vibrant red accents throughout both the exterior and interior; Fire Station No. 10 brings a new language of aesthetic and functionality that lends itself to becoming a mediator of architecture in this community.

2016 ACIA Top Block Award Winner

BACK